Vitaminer og mineraler som styrker immunsystemet

 Vitaminer og mineraler som styrker immunforsvaret bilde av en dame

Immunsystemet er kroppens forsvarssystem, og det er både komplekst og fascinerende. Hovedfunksjonen er å beskytte kroppen mot infeksjoner og sykdommer. Immunsystemet er egentlig ikke ett spesifikt system, men er basert på samspillet mellom forskjellig vev, organsystemer og spesialiserte celler.

Thymus

Hostekjertelen, eller thymus, tilhører kroppens immunsystem. Thymus er et rosa-grått organ av lymfatisk- og epitelvev som ligger like under skjoldbruskkjertelen og over hjertet.

Thymus sin hovedfunksjon er å utvikle umodne T-celler, som blir dannet i benmargen, til immunceller eller hvite blodlegemer som kalles T-celler. T-celler spiller en nøkkelrolle i immunsystemets respons. Disse cellene kan oppdage trusler i kroppen vår med sine spesielle overflatesensorer. Når vi blir eldre, reduseres antallet av disse immuncellene i kroppen vår.

Antioksidanter

Thymus når sin maksimale størrelse i ungdomsårene. Når vi blir eldre, forfaller den gradvis og skrumper inn. Årsaken til denne degenerasjonen er at thymus er veldig følsom for frie radikaler og oksidativ skade forårsaket av stress, stråling, infeksjoner og kronisk sykdom.

Næringsstoffer med antioksidantegenskaper som beskytter thymus mot frie radikaler inkluderer karoten (betakaroten), vitamin C, vitamin E, kobber, sink og selen. Disse næringsstoffene og andre næringsstoffer som styrker immunsystemet, blir diskutert mer detaljert senere i artikkelen.

Sinnstilstand

Vår sinnstilstand eller emosjonelle tilstand har stor effekt på immunsystemet, og forskning har vist at en positiv sinnstilstand og latter styrker immunsystemet. På samme måte har forskning vist at en negativ sinnstilstand og depresjon svekker immunsystemet.

Stress

Stress påvirker helsen vår betydelig ved å svekke immunsystemet. Dette er fordi vi frigjør kortisol i blodet når vi er stresset. Kortisol kalles ofte et stresshormon fordi produksjonen øker ved stress. Det regulerer viktige prosesser i kroppen, som for eksempel metabolisme og immunrespons. Kortisol påvirker stoffskiftet i kroppen ved at det øker blodsukkeret gjennom glukosesyntese (produksjon av glukose fra ikke-karbohydratstoffer), svekker immunsystemet og medfører at det dannes glukose ved nedbrytning av protein og fett.

Søvn

God søvn er avgjørende for å redusere mengden av kortisol i kroppen, samt for å gi kroppen en sjanse til å lade opp. Søvn hjelper immunsystemet med å bekjempe infeksjoner og håndtere ulike sykdommer. Forskning har vist at mangel på søvn påvirker fysisk aktivitet, og søvnmangel svekker kroppens immunsystem og kan øke risikoen for sykdom. Behovet for søvn kan variere, men det anbefales at voksne sover syv til ni timer per natt.

Kosthold

En rekke studier viser hvordan kosthold påvirker helsen vår og dermed vårt immunsystem. For at immunsystemet skal fungere godt trenger kroppen din god ernæring.

God og næringsrik mat er for eksempel:

 • grønnsaker
 • frukt
 • bær
 • nøtter
 • frø
 • fullkornsprodukter
 • bønner og linser
 • fet og mager fisk
 • oljer
 • fettfattige meieriprodukter
 • kjøtt
 • vann

Både dårlig kosthold og underernæring er like ille for immunsystemet og forskning har vist at en underernært person har et svekket immunsystem, og er derfor er mer utsatt for ulike smittsomme sykdommer.

Inntak av følgende matvarer bør for eksempel begrenses:

 • bearbeidede kjøttprodukter
 • sukker
 • mettede fettsyrer
 • salt
 • brus
 • hurtigmat
 • bearbeidede kjøttprodukter
 • matvarer som inneholder MSG og aspartam
 • kaffe
 • alkohol

Immunsystemlidelser kan føre til autoimmune sykdommer, inflammatoriske sykdommer og kreft.

For eksempel har lave nivåer av vitamin D i kroppen vært knyttet til autoimmune sykdommer som revmatoid artritt og leddgikt. Omega-3 fettsyrer antas i økende grad å være gunstig for immunsystemet. Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper og støtter derfor vårt immunsystem.

Mange studier viser at et godt multivitamin, som også inneholder mineraler, styrker immunsystemet hos eldre mennesker (enten de lider av underernæring eller ikke).

Vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer

Vitamin A

Vitamin A spiller en viktig rolle for å opprettholde hudens helse, samt slimhinnene i luftveiene og mage-tarm-kanalen, som er kroppens første forsvarssystem mot bakterier. Vitamin A har antiinflammatoriske egenskaper og støtter dermed immunsystemet.

Sink er et viktig hjelpemiddel i absorpsjonen av vitamin A, og vitamin E er også nødvendig for å forhindre oksidasjon av vitamin A i kroppen.

Karoten (betakaroten)

Karoten har forskjellige immunforsterkende egenskaper. Karoten omdannes til vitamin A i henhold til kroppens behov, og har i tillegg antioksidantegenskaper. Fordi thymus er svært følsom for frie radikaler og oksidativ skade, styrker betakaroten immunsystemet på en annen måte enn vitamin A (retinol) ved å beskytte thymus og kroppens celler mot oksidativ skade.

Vitamin C (askorbinsyre)

Vitamin C spiller en viktig rolle i å styrke immunsystemet. Selv om vitamin C har vist seg å være antiviralt og bakteriedrepende, er dets viktigste egenskap å forbedre kroppens motstand mot infeksjoner.

Studier har vist at økt inntak av vitamin C kan forkorte hvor lang tid man er forkjølet.

Vitamin C er også en kraftig antioksidant som beskytter thymus og celler i kroppen mot oksidativ skade.

Vitamin D

Nylige kliniske studier underbygger D-vitaminets viktige rolle i vedlikehold og balanse av immunsystemet. Lave nivåer av vitamin D i blodet ser ut til å være knyttet til økt luftveissykdom, noe som tyder på at vitaminet er viktig for å styrke immunsystemet.

Det er også bevis på at kroppen har vanskeligere for å takle virusinfeksjoner ved mangel på vitamin D.

Kroppen får vitamin D på to måter, gjennom mat og gjennom huden fra sollys.

Vitamin E

Vitamin E øker både antistoffproduksjon og cellulær immunitet. Vitamin E er også en kraftig antioksidant som beskytter thymus og celler i kroppen mot oksidativ skade.

Pyridoksin (B6-vitamin)

Vitamin B6 er viktig for å opprettholde hormonbalansen og regulere immunsystemets funksjon. Mangel på vitamin B6 kan føre til redusert produksjon av antistoffer som kroppen trenger for å bekjempe infeksjoner, og kan redusere kroppens produksjon av hvite blodlegemer, inkludert T-celler. Disse cellene regulerer immunfunksjonen og hjelper immunsystemet til å reagere på riktig måte.

I tillegg reduserer mangel på vitamin B6 aktiviteten i thymus.

Riboflavin (B2-vitamin) og sink er viktige komponenter i pyridoksinopptaket i kroppen.

Folat (B9-vitamin) og kobalamin (B12-vitamin)  

Mangel på vitamin B9 og vitamin B12 kan senke kroppens produksjon av hvite blodlegemer og påvirke deres funksjon. Studier har vist at mangel på vitamin B9 svekker thymus og svekker funksjonen til hvite blodlegemer.

Andre B-vitaminer

Mangel på tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) og pantotensyre (B5-vitamin) kan føre til reduksjon i kroppens antistoffrespons, svekke funksjonen til hvite blodlegemer og føre til krymping av tymus og lymfatisk vev.

Kobber

Kobber har antioksidantegenskaper som beskytter thymus og kroppsceller mot oksidativ skade.

Sink

Studier har vist at sink spiller en viktig rolle i mange av immunsystemets reaksjoner og er nødvendig for å opprettholde normal funksjon av hvite blodlegemer. Sink har antioksidantegenskaper som beskytter thymus og kroppsceller mot oksidativ skade. Sink og vitamin A fungerer sammen, og hvis kroppen mangler sink, kan symptomene på vitamin A-mangel oppstå, selv om vitamin A tas som kosttilskudd.

I tillegg til absorpsjon av vitamin A, er sink et viktig hjelpemiddel i absorpsjonen av essensielle fettsyrer som omega-3 i kroppen.

Selen

Selen beskytter immunsystemet ved å forhindre dannelse av frie radikaler som skader tymus og kroppens celler. Selen er et viktig sporelement som er nødvendig for at kroppen skal opprettholde normal funksjon av de to viktige enzymene glutationperoksidase og tioredoksinreduktase. Disse enzymene fungerer som kraftige antioksidanter i kroppen vår og forhindrer dannelse av frie radikaler.

Selen er også involvert i produksjonen av immun-T-celler, som er nødvendige for å ødelegge celler som har blitt infisert med virus eller bakterier.

Pyridoksal 5′-fosfat, som er den aktive formen av vitamin B6, er et viktig hjelpemiddel i absorpsjon av selen.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer antas i økende grad å være gunstig for immunsystemet. Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper og støtter derfor vårt immunsystem.

NØKKELPUNKTER

 • Immunsystemet beskytter kroppen mot infeksjoner og sykdommer.
 • Sinnstilstanden og emosjonelle tilstander har stor effekt på immunsystemet.
 • Stress svekker immunsystemet.
 • Dårlig kosthold svekker immunsystemet.
 • Søvnmangel svekker kroppens immunsystem.
 • Næringsstoffer som styrker immunsystemet inkluderer vitamin A og betakaroten, B1-vitamin, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, B9-vitaminer og B12-vitaminer, vitamin C, vitamin D, vitamin E, kobber, sink, selen og omega-3 fettsyrer.
HealthPack multivitamin dagspakke

HealthPack multivitamin og omega-3 dagspakker er utviklet med mål om å dekke kroppens daglige behov for alle 13 vitaminene, ni mineraler og omega-3 fettsyrer, med ingredienser som er vitenskapelig bevist å bli godt absorbert av kroppen og i tilstrekkelige mengder.

Ved å pakke alle disse næringsstoffene i smarte dagpakker, som er perfekte når du er på farten, og tilby et månedlig abonnement med hjemlevering, ønsker vi å gjøre det så enkelt som mulig å få disse viktige næringsstoffene hver dag.

HealthPack multivitamin og omega-3 dagspakker inneholder alle vitaminene og mineralene som er diskutert i artikkelen ovenfor, og i tillegg inneholder HealthPack niacin (B3-vitamin), biotin (B7-vitamin), K-vitamin, magnesium, kalsium, jod, molybden, krom og mangan.

Denne artikkelen er en samling informasjon om vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer. Den er ikke ment å erstatte anbefalinger eller råd fra helsepersonell. Personer som bruker reseptbelagte legemidler, bør konsultere lege før bruk av kosttilskudd.

Del denne artikkelen

Vitaminer og mineraler som styrker immunsystemet

 Vitaminer og mineraler som styrker immunforsvaret bilde av en dame

Immunsystemet er kroppens forsvarssystem, og det er både komplekst og fascinerende. Hovedfunksjonen er å beskytte kroppen mot infeksjoner og sykdommer. Immunsystemet er egentlig ikke ett spesifikt system, men er basert på samspillet mellom forskjellig vev, organsystemer og spesialiserte celler.

Thymus

Hostekjertelen, eller thymus, tilhører kroppens immunsystem. Thymus er et rosa-grått organ av lymfatisk- og epitelvev som ligger like under skjoldbruskkjertelen og over hjertet.

Thymus sin hovedfunksjon er å utvikle umodne T-celler, som blir dannet i benmargen, til immunceller eller hvite blodlegemer som kalles T-celler. T-celler spiller en nøkkelrolle i immunsystemets respons. Disse cellene kan oppdage trusler i kroppen vår med sine spesielle overflatesensorer. Når vi blir eldre, reduseres antallet av disse immuncellene i kroppen vår.

Antioksidanter

Thymus når sin maksimale størrelse i ungdomsårene. Når vi blir eldre, forfaller den gradvis og skrumper inn. Årsaken til denne degenerasjonen er at thymus er veldig følsom for frie radikaler og oksidativ skade forårsaket av stress, stråling, infeksjoner og kronisk sykdom.

Næringsstoffer med antioksidantegenskaper som beskytter thymus mot frie radikaler inkluderer karoten (betakaroten), vitamin C, vitamin E, kobber, sink og selen. Disse næringsstoffene og andre næringsstoffer som styrker immunsystemet, blir diskutert mer detaljert senere i artikkelen.

Sinnstilstand

Vår sinnstilstand eller emosjonelle tilstand har stor effekt på immunsystemet, og forskning har vist at en positiv sinnstilstand og latter styrker immunsystemet. På samme måte har forskning vist at en negativ sinnstilstand og depresjon svekker immunsystemet.

Stress

Stress påvirker helsen vår betydelig ved å svekke immunsystemet. Dette er fordi vi frigjør kortisol i blodet når vi er stresset. Kortisol kalles ofte et stresshormon fordi produksjonen øker ved stress. Det regulerer viktige prosesser i kroppen, som for eksempel metabolisme og immunrespons. Kortisol påvirker stoffskiftet i kroppen ved at det øker blodsukkeret gjennom glukosesyntese (produksjon av glukose fra ikke-karbohydratstoffer), svekker immunsystemet og medfører at det dannes glukose ved nedbrytning av protein og fett.

Søvn

God søvn er avgjørende for å redusere mengden av kortisol i kroppen, samt for å gi kroppen en sjanse til å lade opp. Søvn hjelper immunsystemet med å bekjempe infeksjoner og håndtere ulike sykdommer. Forskning har vist at mangel på søvn påvirker fysisk aktivitet, og søvnmangel svekker kroppens immunsystem og kan øke risikoen for sykdom. Behovet for søvn kan variere, men det anbefales at voksne sover syv til ni timer per natt.

Kosthold

En rekke studier viser hvordan kosthold påvirker helsen vår og dermed vårt immunsystem. For at immunsystemet skal fungere godt trenger kroppen din god ernæring.

God og næringsrik mat er for eksempel:

 • grønnsaker
 • frukt
 • bær
 • nøtter
 • frø
 • fullkornsprodukter
 • bønner og linser
 • fet og mager fisk
 • oljer
 • fettfattige meieriprodukter
 • kjøtt
 • vann

Både dårlig kosthold og underernæring er like ille for immunsystemet og forskning har vist at en underernært person har et svekket immunsystem, og er derfor er mer utsatt for ulike smittsomme sykdommer.

Inntak av følgende matvarer bør for eksempel begrenses:

 • bearbeidede kjøttprodukter
 • sukker
 • mettede fettsyrer
 • salt
 • brus
 • hurtigmat
 • bearbeidede kjøttprodukter
 • matvarer som inneholder MSG og aspartam
 • kaffe
 • alkohol

Immunsystemlidelser kan føre til autoimmune sykdommer, inflammatoriske sykdommer og kreft.

For eksempel har lave nivåer av vitamin D i kroppen vært knyttet til autoimmune sykdommer som revmatoid artritt og leddgikt. Omega-3 fettsyrer antas i økende grad å være gunstig for immunsystemet. Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper og støtter derfor vårt immunsystem.

Mange studier viser at et godt multivitamin, som også inneholder mineraler, styrker immunsystemet hos eldre mennesker (enten de lider av underernæring eller ikke).

Vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer

Vitamin A

Vitamin A spiller en viktig rolle for å opprettholde hudens helse, samt slimhinnene i luftveiene og mage-tarm-kanalen, som er kroppens første forsvarssystem mot bakterier. Vitamin A har antiinflammatoriske egenskaper og støtter dermed immunsystemet.

Sink er et viktig hjelpemiddel i absorpsjonen av vitamin A, og vitamin E er også nødvendig for å forhindre oksidasjon av vitamin A i kroppen.

Karoten (betakaroten)

Karoten har forskjellige immunforsterkende egenskaper. Karoten omdannes til vitamin A i henhold til kroppens behov, og har i tillegg antioksidantegenskaper. Fordi thymus er svært følsom for frie radikaler og oksidativ skade, styrker betakaroten immunsystemet på en annen måte enn vitamin A (retinol) ved å beskytte thymus og kroppens celler mot oksidativ skade.

Vitamin C (askorbinsyre)

Vitamin C spiller en viktig rolle i å styrke immunsystemet. Selv om vitamin C har vist seg å være antiviralt og bakteriedrepende, er dets viktigste egenskap å forbedre kroppens motstand mot infeksjoner.

Studier har vist at økt inntak av vitamin C kan forkorte hvor lang tid man er forkjølet.

Vitamin C er også en kraftig antioksidant som beskytter thymus og celler i kroppen mot oksidativ skade.

Vitamin D

Nylige kliniske studier underbygger D-vitaminets viktige rolle i vedlikehold og balanse av immunsystemet. Lave nivåer av vitamin D i blodet ser ut til å være knyttet til økt luftveissykdom, noe som tyder på at vitaminet er viktig for å styrke immunsystemet.

Det er også bevis på at kroppen har vanskeligere for å takle virusinfeksjoner ved mangel på vitamin D.

Kroppen får vitamin D på to måter, gjennom mat og gjennom huden fra sollys.

Vitamin E

Vitamin E øker både antistoffproduksjon og cellulær immunitet. Vitamin E er også en kraftig antioksidant som beskytter thymus og celler i kroppen mot oksidativ skade.

Pyridoksin (B6-vitamin)

Vitamin B6 er viktig for å opprettholde hormonbalansen og regulere immunsystemets funksjon. Mangel på vitamin B6 kan føre til redusert produksjon av antistoffer som kroppen trenger for å bekjempe infeksjoner, og kan redusere kroppens produksjon av hvite blodlegemer, inkludert T-celler. Disse cellene regulerer immunfunksjonen og hjelper immunsystemet til å reagere på riktig måte.

I tillegg reduserer mangel på vitamin B6 aktiviteten i thymus.

Riboflavin (B2-vitamin) og sink er viktige komponenter i pyridoksinopptaket i kroppen.

Folat (B9-vitamin) og kobalamin (B12-vitamin)  

Mangel på vitamin B9 og vitamin B12 kan senke kroppens produksjon av hvite blodlegemer og påvirke deres funksjon. Studier har vist at mangel på vitamin B9 svekker thymus og svekker funksjonen til hvite blodlegemer.

Andre B-vitaminer

Mangel på tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) og pantotensyre (B5-vitamin) kan føre til reduksjon i kroppens antistoffrespons, svekke funksjonen til hvite blodlegemer og føre til krymping av tymus og lymfatisk vev.

Kobber

Kobber har antioksidantegenskaper som beskytter thymus og kroppsceller mot oksidativ skade.

Sink

Studier har vist at sink spiller en viktig rolle i mange av immunsystemets reaksjoner og er nødvendig for å opprettholde normal funksjon av hvite blodlegemer. Sink har antioksidantegenskaper som beskytter thymus og kroppsceller mot oksidativ skade. Sink og vitamin A fungerer sammen, og hvis kroppen mangler sink, kan symptomene på vitamin A-mangel oppstå, selv om vitamin A tas som kosttilskudd.

I tillegg til absorpsjon av vitamin A, er sink et viktig hjelpemiddel i absorpsjonen av essensielle fettsyrer som omega-3 i kroppen.

Selen

Selen beskytter immunsystemet ved å forhindre dannelse av frie radikaler som skader tymus og kroppens celler. Selen er et viktig sporelement som er nødvendig for at kroppen skal opprettholde normal funksjon av de to viktige enzymene glutationperoksidase og tioredoksinreduktase. Disse enzymene fungerer som kraftige antioksidanter i kroppen vår og forhindrer dannelse av frie radikaler.

Selen er også involvert i produksjonen av immun-T-celler, som er nødvendige for å ødelegge celler som har blitt infisert med virus eller bakterier.

Pyridoksal 5′-fosfat, som er den aktive formen av vitamin B6, er et viktig hjelpemiddel i absorpsjon av selen.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer antas i økende grad å være gunstig for immunsystemet. Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper og støtter derfor vårt immunsystem.

NØKKELPUNKTER

 • Immunsystemet beskytter kroppen mot infeksjoner og sykdommer.
 • Sinnstilstanden og emosjonelle tilstander har stor effekt på immunsystemet.
 • Stress svekker immunsystemet.
 • Dårlig kosthold svekker immunsystemet.
 • Søvnmangel svekker kroppens immunsystem.
 • Næringsstoffer som styrker immunsystemet inkluderer vitamin A og betakaroten, B1-vitamin, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, B9-vitaminer og B12-vitaminer, vitamin C, vitamin D, vitamin E, kobber, sink, selen og omega-3 fettsyrer.

HealthPack multivitamin og omega-3 dagspakker er utviklet med mål om å dekke kroppens daglige behov for alle 13 vitaminene, ni mineraler og omega-3 fettsyrer, med ingredienser som er vitenskapelig bevist å bli godt absorbert av kroppen og i tilstrekkelige mengder.

Ved å pakke alle disse næringsstoffene i smarte dagpakker, som er perfekte når du er på farten, og tilby et månedlig abonnement med hjemlevering, ønsker vi å gjøre det så enkelt som mulig å få disse viktige næringsstoffene hver dag.

 HealthPack multivitamin dagspakke

HealthPack multivitamin og omega-3 dagspakker inneholder alle vitaminene og mineralene som er diskutert i artikkelen ovenfor, og i tillegg inneholder HealthPack niacin (B3-vitamin), biotin (B7-vitamin), K-vitamin, magnesium, kalsium, jod, molybden, krom og mangan.

Denne artikkelen er en samling informasjon om vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer. Den er ikke ment å erstatte anbefalinger eller råd fra helsepersonell. Personer som bruker reseptbelagte legemidler, bør konsultere lege før bruk av kosttilskudd.

Del denne artikkelen

Andre interessante artikler

Bestill HealthPack

Du kan kjøpe HealthPack enkeltvis eller som abonnement. Enkeltpakken er perfekt for en test eller som gave, mens abonnementene gjør vitaminhverdagen enklere.