Et multivitamin er, som ordet tilsier, en blanding av to eller flere vitaminer. Mange multivitaminer inneholder også mineraler og noen inneholder vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer.
Det er et stort utvalg multivitaminer på markedet i dag, spesielt hvis vi inkluderer alt som kan bestilles fra utenlandske nettbutikker. Men hvordan velger du riktig multivitamin fra alle disse leverandørene? Velger vi den kuleste emballasjen eller den med den kuleste annonsen på TV eller Facebook, eller bare den som er lettest å få tak i, for eksempel på supermarkeder?
I denne artikkelen kommer jeg til å ta for meg viktige punkter når det kommer til å velge et godt multivitamin. Som med mange andre ting i verden, går pris og kvalitet ofte hånd i hånd, og det samme gjelder når det kommer til gode multivitaminer. Hvis ditt valg av multivitamin utelukkende avgjøres av den laveste prisen til enhver tid, er det lite sannsynlig at du tar et multivitamin av høy kvalitet.
Ting du bør vurdere når du velger et multivitamin av høy kvalitet:
- Inneholder den alle 13 vitaminene?
- Inneholder den alle de viktigste mineralene?
- Mengden av hvert vitamin og mineral
- Ingredienser
- Riktig forhold mellom magnesium og kalsium
- Sikkerhetstestet og med ingredienser kontrollert av en uavhengig part
- Friend of the Sea-sertifisert omega-3 (hvis den inneholder omega-3)
Vitaminer
Det første du må undersøke når du velger et multivitamin er om det inneholder ALLE 13 vitaminene. Disse 13 vitaminene er:
- Vitamin A (retinol) og betakaroten
- Tiamin (vitamin B1)
- Riboflavin (vitamin B2)
- Niacin (vitamin B3)
- Pantotensyre (vitamin B5)
- Pyridoksin (vitamin B6)
- Biotin (vitamin B7)
- Folat (vitamin B9)
- Kobalamin (vitamin B12)
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin E
- Vitamin K
Når det kommer til vitamin A, er det bra at en del av det er retinol og en annen del av det er betakaroten. Betakaroten omdannes til vitamin A i henhold til kroppens behov, men den mangler de antioksiderende egenskapene til vitamin A.
Mange multivitaminer på markedet inneholder ikke vitamin K, og dette er vanligvis fordi vitamin K er et dyrt råmateriale som har en betydelig effekt på et produkts utsalgspris. Men vitamin K er et veldig viktig vitamin og har en synergistisk effekt med andre vitaminer, spesielt med vitamin D, kalsium, magnesium og sink. Man bør imidlertid være oppmerksom på at personer som tar antikoagulerende midler må oppsøke lege før de tar multivitaminer som inneholder vitamin K.
Mineraler
Som nevnt tidligere inneholder mange multivitaminer også mineraler, og dette er bra fordi mange mineraler er viktige for kroppen. Mange mineraler så vel som vitaminer er begge kofaktorer for noen vitaminer og mineraler, eller har synergistiske faktorer eller begge deler. For eksempel er magnesium en viktig hjelper i omdannelsen av tiamin (vitamin B1) til tiamindifosfat, som er den aktive formen av tiamin i kroppen. Sink er et viktig hjelpemiddel i absorpsjon av vitamin A. Pyridoxal 5′-fosfat, som er den aktive formen for B6-vitaminer, er et viktig hjelpemiddel i absorpsjon av selen. Sink og vitamin A fungerer sammen, og hvis kroppen har sinkmangel, kan symptomene på vitamin A-mangel oppstå, selv om vitamin A inntas som kosttilskudd.
Mineralene et godt multivitamin bør inneholde er:
- Magnesium
- Kalsium
- Sink
- Jod
- Molybden
- Kobber
- Krom
- Selen
- Mangan
Multivitaminer bør ikke inneholde jern, fordi jern kan akkumuleres i kroppen, og fordi det er vanskelig for kroppen å kvitte seg med akkumulert jern. Jerntilskudd bør kun inntas i samråd med lege eller helsepersonell.
Mengden vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer i multivitaminet
Multivitaminer kommer i alle former og størrelser. Noen multivitaminer påstår at en tablett inneholder alle vitaminer og mineraler kroppen din trenger, mens andre anbefaler en daglig dose på seks ulike tabletter og kapsler. Hva er forklaringen på denne store forskjellen? Forskjellen er mengde og ingredienser. Det er mulig å putte alle 13 vitaminer og noen mineraler i én tablett, men det er kun mulig når man har en liten mengde av hver ingrediens, og det er vanligvis de billige ingrediensene kroppen har vanskelig for å prosessere.
Spørsmålet er imidlertid hvor nyttig det er for kroppen å ta denne typen multivitaminer? Det er bra for lommeboken, men sannsynligvis ikke for kroppen.
Ingredienser – kombinasjoner/former
Det er finnes mange forskjellige typer ingredienser for vitaminer og mineraler, og kroppen har vanskeligere for å absorbere noen ingredienser enn andre. Med andre ord – hvis du bruker billige lav kvalitetesvitaminer er det vanskelig for kroppen å ta opp næringsstoffene, og derfor vil du ikke oppnå mange fordeler.
Hva mener jeg med ingredienser? Selvfølgelig er det råvaren som vitaminet eller mineralet kommer i. Hvis vi tar vitamin E som eksempel, kan ingrediensen for dette være D-alfa-tokoferylacetat eller DL-alfa-tokoferylacetat. Men hva betyr det og hva er forskjellen på de to? Ja, forskjellen er at D-alfa-tokoferylacetat er den aktive (og naturlige) formen til vitamin E mens DL-alfa-tokoferylacetat er syntetisk. Kroppen har mye lettere for å absorbere og benytte seg av aktive vitaminformer enn de syntetiske.
Et annet eksempel er folat og folsyre. 5MTHF-glukosamin ((6S)-5-metyltetrahydrofolinsyre) er den aktive formen til folat (vitamin B9) mens folsyre er syntetisk. Kroppen må deretter først konvertere folsyren til 5MTHF-glukosamin før den kan benytte seg av den.
Når det gjelder mineraler, snakker vi ikke om aktive former eller syntetiske, men om forskjellige mineralsammensetninger. Mineralenes biotilgjengelighet beskriver hvor mye av stoffet som kommer inn i den generelle sirkulasjonen, slik at det fordeles i hele kroppen, og hvor raskt dette skjer.
Dette betyr at det ikke er nok å se på emballasjen for å se hvor mange milligram (mg) multivitaminet inneholder av for eksempel magnesium. Man må se på hva slags magnesiumform eller sammensetning det er i multivitaminet. Magnesium er et godt eksempel ettersom de fleste multivitaminer eller magnesiumtilskudd inneholder magnesiumoksid, men forskning har vist at magnesiumoksids biotilgjengelighet er nesten ikke-eksisterende (4 %) og kan forstyrre magen. Derfor brukes det noen ganger mot forstoppelse.
Imidlertid har magnesiumglysinat rundt 80 % biotilgjengelighet og er bedre for magen sammenlignet med andre vanlige magnesiumtilskudd.
Dette betyr at dersom emballasjen tilsier at multivitaminet inneholder 100 mg magnesium og ingrediensen er magnesiumoksid, bruker kroppen bare 4 mg magnesium. Hvis multivitaminet derimot inneholder 100 mg magnesium og ingrediensen er magnesiumglysinat, kommer kroppen til å bruke opptil 80 mg magnesium. Det er 20 ganger så mye.
Når det gjelder kalsium, er biotilgjengeligheten til kalsiumsitratmalat 10–15 % bedre enn for kalsiumkarbonat. Kroppen har også lettere for å oppta kalsiumsitratmalat, og det er mye bedre for magen enn kalsiumkarbonat.
En annen ting å huske er at magnesium og kalsium er synergistiske mineraler. Magnesium samarbeider tett med kalsium, og det er viktig å ha riktig andel av begge mineralene i multivitaminet for at de skal være effektive. En god tommelfingerregel er et forhold på 2:1 mellom kalsium og magnesium. For eksempel, hvis multivitaminet inneholder 400 mg kalsium, bør det også inneholde 200 mg magnesium.
Man bør imidlertid være oppmerksom på at inntak av mer enn 250 mg magnesium om gangen kan forstyrre absorpsjonen av kalsium og andre mineraler.
Noen produsenter blander mer enn én type mineralsammensetning for et bestemt mineral. Dette kan virke forvirrende, men her betyr det at det på emballasjen kan stå 100 mg magnesium, og at det i beskrivelsen av ingrediensene står for eksempel magnesiumoksid, magnesium L-askorbat, magnesiumglysinat. Her er tre typer mineralsammensetninger for magnesium, og det står ingenting om andelen deres. magnesiumglysinat er den beste ingrediensen, og magnesiumoksid er svært dårlig. I slike tilfeller er det mest sannsynlig at de mesteparten av ingrediensene er de billigste og dårligeste, og de beste ingrediensene forekommer i svært små doser. Produsenter er ikke forpliktet til å oppgi andelen av slike kjemiske sammensetninger, og dette gjøres ofte for å forvirre forbrukeren, siden produsenten kan annonsere produktet og si at det inneholder f.eks. magnesiumglysinat.
Kalsium er et annet lignende eksempel. Det kan stå på beskrivelsen av ingredienser at den inneholder 100 mg kalsium, f.eks. kalsiumkarbonat, kalsium L-askorbat, kalsiumsitratmalat. Det er mest sannsynlig at mesteparten er kalsiumkarbonat, som er en ganske dårlig og billig ingrediens, og den inneholder sannsynligvis veldig lite kalsiumsitratmalat, som er en dyr og bedre ingrediens. Annonser eller beskrivelser av produktet på nettet sier mest sannsynlig at produktet inneholder kalsiumsitratmalat, i et forsøk på å overbevise forbrukeren om at produktet inneholder en god kalsium-mineralsammensetning kroppen kan absorbere enkelt.
Mineralsammensetninger som er billige, og som kroppen ofte synes er vanskelige å behandle, ender med -oksid eller -karbonat.
Mineraler som er dyrere, og som det er lettere for kroppen å absorbere, ender med, glysinat (glycinat), bisglysinat, sitrat/malat.sítratmalat (citrate/malate).
Hvordan leser man en ingredienserklæring?
Det er strenge regler for emballasjemerking og ingrediensererklæringer. Forbrukerne har rett til å vite hva de får i seg og produsentene er forpliktet til å oppgi mengden vitaminer og mineraler produktet inneholder. De er også forpliktet til å ha en beskrivelse av sammensetningen/formen til vitaminer og mineraler og andre stoffer som bindemidler og så videre.
Det varierer hvor dyktige eller villige produsenter er til å gjøre det enkelt å forstå ingredienserklæringen. Det vanligste er at en liste over vitaminer og mineraler kommer først, etterfulgt av en ingredienserklæring i liten skrift.
Problemet med slike oppsett av vitaminer og ingredienser er at det er vanskelig å vite hvilken sammensetning/form hvert vitamin og mineral har uten å kontrollere grundig og vite hva man ser etter. Se eksempel:
En annen og bedre metode for å merke emballasje, er å ha en liste over vitaminer og mineraler, men sette ingrediensen i parentes bak hvert vitamin og mineral. Et slikt oppsett gjør det mye enklere for forbrukerne å se ingrediensene for hvert vitamin og mineral.
Se eksempel:
Er multivitaminet sikkerhetstestet av en uavhengig part?
Det er én ting å ha enn lettforståelig beskrivelse av ingrediensene, men en annen sak er hvorvidt det som står på emballasjen faktisk er i pillene. Det er vitaminprodusentens eget ansvar å sørge for at innholdet er riktig i henhold til beskrivelsen av ingrediensene på emballasjen. Dessverre er altfor ofte det som er i pillene ikke riktig når det gjelder deklarasjonen av ingredienser. Noen tenker kanskje med seg selv at – ja, hvis du kjøper noe på nettet og kanskje fra Kina kan dette skje, men ikke hvis det selges i anerkjente helsekostbutikker i Norge og de nordiske landene.
TV-kanalen TV2 har et TV -program kalt «TV2 hjelper deg». Dette TV-programmet er en slags vakthund for forbrukere og hjelper ofte forbrukere med å løse problemer med selskaper, og noen ganger foretar de produktundersøkelser. I april 2017 ba TV2-laboratoriet, Als Laboratory group Norway AS, om å analysere vitamin D-ingredienser i 17 norske vitaminprodukter. De fant ut at åtte av disse 17 vitaminproduktene ikke inneholdt mengden vitamin D som sto på emballasjen, og ett produkt inneholdt mer enn 20 ganger den tillatte mengden av vitamin D, som er farlig. Vitamin D er en av de fettløselige vitaminene (de andre er vitamin A, vitamin E og vitamin K), og hvis du tar for mange fettløselige vitaminer, akkumuleres de i kroppen og kan forårsake skade.
De åtte vitaminproduktene som inneholdt feil mengde i pillene sammenlignet med emballasjen, var merker produsert av eller for de største helseproduktene og apotekskjedene i Norden som Life, Sunkost, Vita, Pharma Nord, NicoPluss, Solarray og Collett.
Mange vitaminprodusenter som produserer vitaminer og multivitaminer av høy kvalitet får uavhengige parter til å undersøke om innholdet er riktig, og dette står ofte på produktene og produsentens nettsted.
Omega-3-fettsyrer
Noen multivitaminer inneholder også omega-3-fettsyrer, noe som gjør multivitaminet enda sunnere fordi omega-3-fettsyrer er svært viktige for kroppen. Nærmere bestemt er fettsyrene EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre) som er svært viktige for kroppen.
Hva du må undersøke dersom multivitaminet ditt inneholder omega-3 er hvor mye av EPA og DHA som er fettsyrer. Noen omega-3-kapsler på markedet inneholder svært lite EPA og DHA, og dette er ikke bra ettersom de fleste helsebringende fordelene kommer fra EPA- og DHA-fettsyrer.
Et godt multivitamin som også inneholder omega-3-fettsyrer bør inneholde 300 mg eller mer EPA-fettsyrer og 200 mg eller mer DHA-fettsyrer i hver daglige dose.
En annen ting å huske på når det kommer til omega-3 er å undersøke om produsenten utviser sosialt ansvar og sørger for sikkert og bærekraftig fiske. «Friend of the Sea» er én av organisasjonene som tilbyr slike sertifiseringer av omega3-produkter. Hvis produsenten og produktet har en slik sertifisering, er det et tegn på sikkerhet, bærekraftig fiske og samfunnsansvar.
Produkter sertifisert av «Friend of the Sea» bærer dette merket.
HealthPack multivitamin og omega-3 dagspakker er utviklet med mål om å dekke kroppens daglige behov for alle 13 vitaminene, ni mineraler og omega-3 fettsyrer, med ingredienser som er vitenskapelig bevist å bli godt absorbert av kroppen og i tilstrekkelige mengder.
Ved å pakke alle disse næringsstoffene i smarte dagpakker, som er perfekte når du er på farten, og tilby et månedlig abonnement med hjemlevering, ønsker vi å gjøre det så enkelt som mulig å få disse viktige næringsstoffene hver dag.
Denne artikkelen er en samling informasjon om vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer. Den er ikke ment å erstatte anbefalinger eller råd fra helsepersonell. Personer som bruker reseptbelagte legemidler, bør konsultere lege før bruk av kosttilskudd.
Del denne artikkelen
Et multivitamin er, som ordet tilsier, en blanding av to eller flere vitaminer. Mange multivitaminer inneholder også mineraler og noen inneholder vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer.
Det er et stort utvalg multivitaminer på markedet i dag, spesielt hvis vi inkluderer alt som kan bestilles fra utenlandske nettbutikker. Men hvordan velger du riktig multivitamin fra alle disse leverandørene? Velger vi den kuleste emballasjen eller den med den kuleste annonsen på TV eller Facebook, eller bare den som er lettest å få tak i, for eksempel på supermarkeder?
I denne artikkelen kommer jeg til å ta for meg viktige punkter når det kommer til å velge et godt multivitamin. Som med mange andre ting i verden, går pris og kvalitet ofte hånd i hånd, og det samme gjelder når det kommer til gode multivitaminer. Hvis ditt valg av multivitamin utelukkende avgjøres av den laveste prisen til enhver tid, er det lite sannsynlig at du tar et multivitamin av høy kvalitet.
Ting du bør vurdere når du velger et multivitamin av høy kvalitet:
- Inneholder den alle 13 vitaminene?
- Inneholder den alle de viktigste mineralene?
- Mengden av hvert vitamin og mineral
- Ingredienser
- Riktig forhold mellom magnesium og kalsium
- Sikkerhetstestet og med ingredienser kontrollert av en uavhengig part
- Friend of the Sea-sertifisert omega-3 (hvis den inneholder omega-3)
Vitaminer
Det første du må undersøke når du velger et multivitamin er om det inneholder ALLE 13 vitaminene. Disse 13 vitaminene er:
- Vitamin A (retinol) og betakaroten
- Tiamin (vitamin B1)
- Riboflavin (vitamin B2)
- Niacin (vitamin B3)
- Pantotensyre (vitamin B5)
- Pyridoksin (vitamin B6)
- Biotin (vitamin B7)
- Folat (vitamin B9)
- Kobalamin (vitamin B12)
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin E
- Vitamin K
Når det kommer til vitamin A, er det bra at en del av det er retinol og en annen del av det er betakaroten. Betakaroten omdannes til vitamin A i henhold til kroppens behov, men den mangler de antioksiderende egenskapene til vitamin A.
Mange multivitaminer på markedet inneholder ikke vitamin K, og dette er vanligvis fordi vitamin K er et dyrt råmateriale som har en betydelig effekt på et produkts utsalgspris. Men vitamin K er et veldig viktig vitamin og har en synergistisk effekt med andre vitaminer, spesielt med vitamin D, kalsium, magnesium og sink. Man bør imidlertid være oppmerksom på at personer som tar antikoagulerende midler må oppsøke lege før de tar multivitaminer som inneholder vitamin K.
Mineraler
Som nevnt tidligere inneholder mange multivitaminer også mineraler, og dette er bra fordi mange mineraler er viktige for kroppen. Mange mineraler så vel som vitaminer er begge kofaktorer for noen vitaminer og mineraler, eller har synergistiske faktorer eller begge deler. For eksempel er magnesium en viktig hjelper i omdannelsen av tiamin (vitamin B1) til tiamindifosfat, som er den aktive formen av tiamin i kroppen. Sink er et viktig hjelpemiddel i absorpsjon av vitamin A. Pyridoxal 5′-fosfat, som er den aktive formen for B6-vitaminer, er et viktig hjelpemiddel i absorpsjon av selen. Sink og vitamin A fungerer sammen, og hvis kroppen har sinkmangel, kan symptomene på vitamin A-mangel oppstå, selv om vitamin A inntas som kosttilskudd.
Mineralene et godt multivitamin bør inneholde er:
- Magnesium
- Kalsium
- Sink
- Jod
- Molybden
- Kobber
- Krom
- Selen
- Mangan
Multivitaminer bør ikke inneholde jern, fordi jern kan akkumuleres i kroppen, og fordi det er vanskelig for kroppen å kvitte seg med akkumulert jern. Jerntilskudd bør kun inntas i samråd med lege eller helsepersonell.
Mengden vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer i multivitaminet
Multivitaminer kommer i alle former og størrelser. Noen multivitaminer påstår at en tablett inneholder alle vitaminer og mineraler kroppen din trenger, mens andre anbefaler en daglig dose på seks ulike tabletter og kapsler. Hva er forklaringen på denne store forskjellen? Forskjellen er mengde og ingredienser. Det er mulig å putte alle 13 vitaminer og noen mineraler i én tablett, men det er kun mulig når man har en liten mengde av hver ingrediens, og det er vanligvis de billige ingrediensene kroppen har vanskelig for å prosessere.
Spørsmålet er imidlertid hvor nyttig det er for kroppen å ta denne typen multivitaminer? Det er bra for lommeboken, men sannsynligvis ikke for kroppen.
Ingredienser – kombinasjoner/former
Det er finnes mange forskjellige typer ingredienser for vitaminer og mineraler, og kroppen har vanskeligere for å absorbere noen ingredienser enn andre. Med andre ord – hvis du bruker billige lav kvalitetesvitaminer er det vanskelig for kroppen å ta opp næringsstoffene, og derfor vil du ikke oppnå mange fordeler.
Hva mener jeg med ingredienser? Selvfølgelig er det råvaren som vitaminet eller mineralet kommer i. Hvis vi tar vitamin E som eksempel, kan ingrediensen for dette være D-alfa-tokoferylacetat eller DL-alfa-tokoferylacetat. Men hva betyr det og hva er forskjellen på de to? Ja, forskjellen er at D-alfa-tokoferylacetat er den aktive (og naturlige) formen til vitamin E mens DL-alfa-tokoferylacetat er syntetisk. Kroppen har mye lettere for å absorbere og benytte seg av aktive vitaminformer enn de syntetiske.
Et annet eksempel er folat og folsyre. 5MTHF-glukosamin ((6S)-5-metyltetrahydrofolinsyre) er den aktive formen til folat (vitamin B9) mens folsyre er syntetisk. Kroppen må deretter først konvertere folsyren til 5MTHF-glukosamin før den kan benytte seg av den.
Når det gjelder mineraler, snakker vi ikke om aktive former eller syntetiske, men om forskjellige mineralsammensetninger. Mineralenes biotilgjengelighet beskriver hvor mye av stoffet som kommer inn i den generelle sirkulasjonen, slik at det fordeles i hele kroppen, og hvor raskt dette skjer.
Dette betyr at det ikke er nok å se på emballasjen for å se hvor mange milligram (mg) multivitaminet inneholder av for eksempel magnesium. Man må se på hva slags magnesiumform eller sammensetning det er i multivitaminet. Magnesium er et godt eksempel ettersom de fleste multivitaminer eller magnesiumtilskudd inneholder magnesiumoksid, men forskning har vist at magnesiumoksids biotilgjengelighet er nesten ikke-eksisterende (4 %) og kan forstyrre magen. Derfor brukes det noen ganger mot forstoppelse.
Imidlertid har magnesiumglysinat rundt 80 % biotilgjengelighet og er bedre for magen sammenlignet med andre vanlige magnesiumtilskudd.
Dette betyr at dersom emballasjen tilsier at multivitaminet inneholder 100 mg magnesium og ingrediensen er magnesiumoksid, bruker kroppen bare 4 mg magnesium. Hvis multivitaminet derimot inneholder 100 mg magnesium og ingrediensen er magnesiumglysinat, kommer kroppen til å bruke opptil 80 mg magnesium. Det er 20 ganger så mye.
Når det gjelder kalsium, er biotilgjengeligheten til kalsiumsitratmalat 10–15 % bedre enn for kalsiumkarbonat. Kroppen har også lettere for å oppta kalsiumsitratmalat, og det er mye bedre for magen enn kalsiumkarbonat.
En annen ting å huske er at magnesium og kalsium er synergistiske mineraler. Magnesium samarbeider tett med kalsium, og det er viktig å ha riktig andel av begge mineralene i multivitaminet for at de skal være effektive. En god tommelfingerregel er et forhold på 2:1 mellom kalsium og magnesium. For eksempel, hvis multivitaminet inneholder 400 mg kalsium, bør det også inneholde 200 mg magnesium.
Man bør imidlertid være oppmerksom på at inntak av mer enn 250 mg magnesium om gangen kan forstyrre absorpsjonen av kalsium og andre mineraler.
Noen produsenter blander mer enn én type mineralsammensetning for et bestemt mineral. Dette kan virke forvirrende, men her betyr det at det på emballasjen kan stå 100 mg magnesium, og at det i beskrivelsen av ingrediensene står for eksempel magnesiumoksid, magnesium L-askorbat, magnesiumglysinat. Her er tre typer mineralsammensetninger for magnesium, og det står ingenting om andelen deres. magnesiumglysinat er den beste ingrediensen, og magnesiumoksid er svært dårlig. I slike tilfeller er det mest sannsynlig at de mesteparten av ingrediensene er de billigste og dårligeste, og de beste ingrediensene forekommer i svært små doser. Produsenter er ikke forpliktet til å oppgi andelen av slike kjemiske sammensetninger, og dette gjøres ofte for å forvirre forbrukeren, siden produsenten kan annonsere produktet og si at det inneholder f.eks. magnesiumglysinat.
Kalsium er et annet lignende eksempel. Det kan stå på beskrivelsen av ingredienser at den inneholder 100 mg kalsium, f.eks. kalsiumkarbonat, kalsium L-askorbat, kalsiumsitratmalat. Det er mest sannsynlig at mesteparten er kalsiumkarbonat, som er en ganske dårlig og billig ingrediens, og den inneholder sannsynligvis veldig lite kalsiumsitratmalat, som er en dyr og bedre ingrediens. Annonser eller beskrivelser av produktet på nettet sier mest sannsynlig at produktet inneholder kalsiumsitratmalat, i et forsøk på å overbevise forbrukeren om at produktet inneholder en god kalsium-mineralsammensetning kroppen kan absorbere enkelt.
Mineralsammensetninger som er billige, og som kroppen ofte synes er vanskelige å behandle, ender med -oksid eller -karbonat.
Mineraler som er dyrere, og som det er lettere for kroppen å absorbere, ender med, glysinat (glycinat), bisglysinat, sitrat/malat.sítratmalat (citrate/malate).
Hvordan leser man en ingredienserklæring?
Det er strenge regler for emballasjemerking og ingrediensererklæringer. Forbrukerne har rett til å vite hva de får i seg og produsentene er forpliktet til å oppgi mengden vitaminer og mineraler produktet inneholder. De er også forpliktet til å ha en beskrivelse av sammensetningen/formen til vitaminer og mineraler og andre stoffer som bindemidler og så videre.
Det varierer hvor dyktige eller villige produsenter er til å gjøre det enkelt å forstå ingredienserklæringen. Det vanligste er at en liste over vitaminer og mineraler kommer først, etterfulgt av en ingredienserklæring i liten skrift.
Problemet med slike oppsett av vitaminer og ingredienser er at det er vanskelig å vite hvilken sammensetning/form hvert vitamin og mineral har uten å kontrollere grundig og vite hva man ser etter. Se eksempel:
En annen og bedre metode for å merke emballasje, er å ha en liste over vitaminer og mineraler, men sette ingrediensen i parentes bak hvert vitamin og mineral. Et slikt oppsett gjør det mye enklere for forbrukerne å se ingrediensene for hvert vitamin og mineral.
Se eksempel:
Er multivitaminet sikkerhetstestet av en uavhengig part?
Det er én ting å ha enn lettforståelig beskrivelse av ingrediensene, men en annen sak er hvorvidt det som står på emballasjen faktisk er i pillene. Det er vitaminprodusentens eget ansvar å sørge for at innholdet er riktig i henhold til beskrivelsen av ingrediensene på emballasjen. Dessverre er altfor ofte det som er i pillene ikke riktig når det gjelder deklarasjonen av ingredienser. Noen tenker kanskje med seg selv at – ja, hvis du kjøper noe på nettet og kanskje fra Kina kan dette skje, men ikke hvis det selges i anerkjente helsekostbutikker i Norge og de nordiske landene.
TV-kanalen TV2 har et TV -program kalt «TV2 hjelper deg». Dette TV-programmet er en slags vakthund for forbrukere og hjelper ofte forbrukere med å løse problemer med selskaper, og noen ganger foretar de produktundersøkelser. I april 2017 ba TV2-laboratoriet, Als Laboratory group Norway AS, om å analysere vitamin D-ingredienser i 17 norske vitaminprodukter. De fant ut at åtte av disse 17 vitaminproduktene ikke inneholdt mengden vitamin D som sto på emballasjen, og ett produkt inneholdt mer enn 20 ganger den tillatte mengden av vitamin D, som er farlig. Vitamin D er en av de fettløselige vitaminene (de andre er vitamin A, vitamin E og vitamin K), og hvis du tar for mange fettløselige vitaminer, akkumuleres de i kroppen og kan forårsake skade.
De åtte vitaminproduktene som inneholdt feil mengde i pillene sammenlignet med emballasjen, var merker produsert av eller for de største helseproduktene og apotekskjedene i Norden som Life, Sunkost, Vita, Pharma Nord, NicoPluss, Solarray og Collett.
Mange vitaminprodusenter som produserer vitaminer og multivitaminer av høy kvalitet får uavhengige parter til å undersøke om innholdet er riktig, og dette står ofte på produktene og produsentens nettsted.
Omega-3-fettsyrer
Noen multivitaminer inneholder også omega-3-fettsyrer, noe som gjør multivitaminet enda sunnere fordi omega-3-fettsyrer er svært viktige for kroppen. Nærmere bestemt er fettsyrene EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre) som er svært viktige for kroppen.
Hva du må undersøke dersom multivitaminet ditt inneholder omega-3 er hvor mye av EPA og DHA som er fettsyrer. Noen omega-3-kapsler på markedet inneholder svært lite EPA og DHA, og dette er ikke bra ettersom de fleste helsebringende fordelene kommer fra EPA- og DHA-fettsyrer.
Et godt multivitamin som også inneholder omega-3-fettsyrer bør inneholde 300 mg eller mer EPA-fettsyrer og 200 mg eller mer DHA-fettsyrer i hver daglige dose.
En annen ting å huske på når det kommer til omega-3 er å undersøke om produsenten utviser sosialt ansvar og sørger for sikkert og bærekraftig fiske. «Friend of the Sea» er én av organisasjonene som tilbyr slike sertifiseringer av omega3-produkter. Hvis produsenten og produktet har en slik sertifisering, er det et tegn på sikkerhet, bærekraftig fiske og samfunnsansvar.
Produkter sertifisert av «Friend of the Sea» bærer dette merket.
HealthPack multivitamin og omega-3 dagspakker er utviklet med mål om å dekke kroppens daglige behov for alle 13 vitaminene, ni mineraler og omega-3 fettsyrer, med ingredienser som er vitenskapelig bevist å bli godt absorbert av kroppen og i tilstrekkelige mengder.
Ved å pakke alle disse næringsstoffene i smarte dagpakker, som er perfekte når du er på farten, og tilby et månedlig abonnement med hjemlevering, ønsker vi å gjøre det så enkelt som mulig å få disse viktige næringsstoffene hver dag.
Denne artikkelen er en samling informasjon om vitaminer, mineraler og omega-3 fettsyrer. Den er ikke ment å erstatte anbefalinger eller råd fra helsepersonell. Personer som bruker reseptbelagte legemidler, bør konsultere lege før bruk av kosttilskudd.